Raport anual 2022-2023
PROIECTE REALIZATE ȘI EVENIMENTE SUSȚINUTE
0CTOMBRIE 2022 – DECEMBRIE 2023
1. INAUGURAREA FUNDAȚIEI PMIR LA MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI | 26 OCTOMBRIE 2022
2. VERNISAJUL EXPOZIȚIEI „DACIA. ULTIMA FRONTIERĂ A ROMANITĂȚII”, LA MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI | 27 octombrie 2022
Evenimentul s-a desfășurat în prezența: Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Național de Istorie a României, Andrés Carretero Pérez, directorul general al Muzeului Național de Arheologie din Madrid, care a primit distincția Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofițer, cat. F – Promovarea Culturii, Stéphane Verger, directorul general al Muzeului Național Roman de la Roma, Carlos Barrot, arhitectul care a proiectat expoziția, Florin C. Pârlea, președintele Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României. Expoziția a fost organizată cu sprijinul moral și financiar al Fundației PMIR.
3. EDUCAȚIE FĂRĂ GRANIȚE: EXCURSIE CULTURALĂ LA BUCUREȘTI PENTRU TINERI DIN VALEA TIMOCULUI – SERBIA | 16 – 19 FEBRUARIE 2023
Excursie culturală pentru 40 de liceeni și 10 profesori din Serbia, din zona Bor.
Scopul principal: dezvoltarea conexiunile culturale și lărgirea orizontului educațional pentru elevii din Valea Timocului, localitățile Gorneana, Serbnovăț, Brestovac și Metonița, prin interacțiunea cu liceenii de la două instituții de învățământ din București: Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” și Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”. În program au fost cuprinse vizite la: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Țăranului Român, Palatul Parlamentului, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.
4. CONFERINȚĂ PUBLICĂ, DEDICATĂ UIMITORULUI TEZAUR DE LA SVEȘTARI, LA MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI | 25 ARPILIE 2023
Invitat special Prof. Dr. Diana Gergova, director al cercetărilor arheologice din celebra necropolă tumulară de la Sborianovo-Sveștari, din nord-estul Bulgariei.
5. EVENIMENT CULTURAL „10 MAI – ZIUA REGALITĂȚII. MARIA, REGINA ROMÂNIEI” | 10 MAI 2023
Eveniment cultural organizat de Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, în parteneriat cu Fundația Prietenii Muzeului de Istorie a României, care a cuprins: expoziția „Regina Maria – imaginea diplomației românești” și proiecția filmului „Queen Marie of Romania (Maria, Regina României)”, r. Alexis Sweet Cahill.
6. RECITALUL „POVEȘTI MUZICALE DE VARĂ LA MUZEU” | 22 IUNIE 2023
Concert susținut de studenți ai Universității Naționale de Muzică din București, sub coordonarea lect. univ. dr. Ioana Cojuharov. Evenimentul a cuprins și un tur ghidat al expozițiilor „Dacia. Ultima frontieră a romanității” și „Tezaur Istoric”, în prezența domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României și a academicianului prof. dr. Constantin Petolescu, un prieten drag al Fundației PMIR.
7. CONFERINȚA PUBLICĂ LA MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI | 27 IUNIE 2023
Conferința a cuprins o serie de comunicări despre aurului și argintului în Epoca Bronzului, exploatare și artefacte, despre arta orfevrilor traci și despre investigațiile realizate asupra purității aliajelor folosite în lumea antică. Prezentările au fost susținute în limba engleză. În programul conferinței au fost organizate și vizite la expozițiile: Tezaur istoric, Lapidarium și Dacia. Ultima frontieră a romanității.
8. CONCERTUL SUEÑO LATINO: COMPOZIȚII CLASICE LATINO & VIDEO MAPPING | 19 OCTOMBRIE 2023
Concert susținut Art Pulse, sub coordonarea lect. univ. dr. Ioana Cojuharov, alături de soliştii şi instrumentişti ai instituţiile de specialitate din Bucureşti și studenți ai Universității de Muzică din București, în sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României.
9. PROIECȚIA FILMULUI „THE WAR TO END ALL WARS – THE MOVIE” / „RĂZBOIUL CARE VA PUNE CAPĂT TUTUROR RĂZBOAIELOR – FILMUL” LA MNIR | 10 NOIEMBRIE 2023
Muzeul Național de Istorie a României a fost unul dintre cele peste 100 de muzee din lume care au găzduit premiera mondială a filmului „The War To End All Wars – The Movie”. Evenimentul a făcut parte din cadrul proiectului internațional „History Rocks” inițiat de trupa suedeză de rock Sabaton, cu scopul de a marca Ziua Armistițiului din 11 noiembrie 1918, evidențiind în același timp, importanța și rolul muzeelor în învățarea și înțelegerea faptelor istorice ale omenirii. Proiecția filmului în sala Lapidarium a MNIR a fost realizată prin suportul Fundației PMIR.
10. PARTICIPAREA LA VERNISAJUL EXPOZIȚIEI „DACIA. L’ULTIMA FRONTIERA DELLA ROMANITÀ” DE LA MUSEO NAZIONALE ROMANO, ITALIA | 20 NOIEMBRIE 2023
Evenimentul s-a desfășurat în prezența: Raluca Turcan, Ministrul Culturii din România, Sergiu Prodan, Ministrul Culturii din Republica Moldova, Gennaro Sangiuliano, Ministru al Patrimoniului și Activităților Culturale din Italia, Massimo Osanna, Directorul General al Muzeelor Italia, Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale Ernest Oberlander-Târnoveanu, Directorul Muzeului Național de Istorie a României, Stéphane Verger, Directorul Museo Nazionale Romano, Florin C. Pârlea, Președintele Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României.
11. TIPĂRIREA „DACIA THE LAST FRONTIER OF THE ROMANE WORLD” – 1.000 volume | NOIEMBRIE 2023
Fundația a tipărit 1.000 bucăți pe care le-a donat Muzeului Național de Istorie a României, în special pentru evenimentul de la Roma (Vernisajul expoziției „Dacia. l’ultima frontiera della romanità” de la Museo Nazionale Romano, Italia).
12. FINALIZAREA REFACERII DESIGN-ULUI WEBSITE-ULUI www.mnir.ro | 1 DECEMBRIE 2023
Refacerea completă a design-ului website-ului Muzeului Național de Istorie a României pentru a-l aduce la zi în ceea ce privește aspectul vizual și maniera de aranjare al conținutului în pagini, modul în care acest conținut este servit utilizatorilor, precum și adăugarea de noi elemente.
13. DECORAREA BRADULUI DE CRĂCIUN LA MNIR | 22 DECEMBRIE 2023
Facilitarea unui eveniment festiv pentru decorarea bradul de Crăciun de la Muzeul Național de Istorie a României, alături de talentații copii de la Asociația Istoria Povestită și a colindătorilor cu suflet mare, studenți ai Facultății de Medicină și medici rezidenți, care au creat atmosfera completă prin colindele minunate interpretate.