Image Alt

Despre Muzeu

Povestea MNIR

Istoria muzeului

Muzeul Național de Istorie (MNIR) este spațiul ce comprimă trecutul, prezentul și viitorul, oferindu-ne șansa unei călătorii în perioade în care nu am trăit fizic, dar a căror cunoaștere (mecanisme, principii, legi și rezultate concrete ale acestora) se constituie în argumentul deciziei de AZI, când trasăm de fapt liniile viitorului la nivelul fiecăruia dintre noi, ca indivizi și implicit la nivel de comunitate ori de stat, din care suntem parte integrantă. Muzeul devine astfel un spațiu de regăsire a sinelui și de înțelegere a unei istorii care încă se desfășoară - fiindcă este un fir continuu (IERI – AZI - MÂINE) și pe care o compunem și o modelăm cu fiecare alegere pe care o facem.
MNIR deține obiecte cu însemnătate istorică, descoperite pe teritoriul României.

1972
1972
Inceputurile

inaugurarea

Muzeul Național de Istorie reprezintă una dintre instituțiile emblemă ale culturii românești. S-a dorit crearea sa aidoma unei proiecții concentrate a muzeelor istorice din țară.
Clădirea în care își spune povestea MNIR este localizată în vechiul Centrul Istoric al Bucureștiului, fiind denumită în trecut Palatul Poștelor, după sursa de inspirație folosită pentru construcția sa de arhitectul Alexandru Săvulescu - Palatul Poștelor Federale din Geneva.
1974
1974
Traditie

Revista MNIR

Începand în 1974, muzeul publică revista „Muzeul Național” care cuprinde o colecție a celor mai importante studii realizate de muzeografi și cercetătorilor dedicați tezaurului istoric. Din 1997, publicația apare anual, iar toate volumele sunt disponibile în variantă digitală.
2002-abandonat
2002-abandonat
Intretinere

Restaurare și consolidare

În anul 2002 s-au început lucrările de consolidare și restaurare ale clădirii. Din lipsă de
fonduri, în 2006, lucrările au fost sistate, fiind finalizate doar o mică parte din acestea. Din
păcate, situația clădirii devine din ce în ce mai agravantă și cu o reală nevoie de acțiune din
partea comunității iubitoare a bogatului patrimoniu pe care îl deține și îl reprezintă Muzeul.
2022
2022
Aniversare

Celebrarea a 50 de ani de la inaugurare

Pentru a serba aniversarea a 50 de ani de la deschiderea oficială a Muzeului s-a realizat proiectul „MNIR 50”. O pagină web a amintirilor unor bogății istorice menite să ne ofere un imbold spre descoperirea și protejarea identității noastre culturale. Sunt prezentate informații despre înființarea instituției, o incursiune virtuală în colecțiile Muzeului, fotografii de arhivă și afișele evenimentelor la care Muzeul a luat parte în cei 50 de ani de activitate. De asemenea, suntem invitați la o călătorie inedită prin 50 de caste de pe frontierele romane din România.
Prezent
Prezent
MNIR acum

În zilele noastre

Muzeul prezintã publicului iubitor de cunoașterea vremurilor trecute, dar nu apuse din punct de vedere al semnificațiilor și valorii arheologice și istorice, expoziții permanente: Tezaur Istoric, Lapidarium și Copia Columnei lui Traian, precum și diverse expoziții temporare, organizate în Holul Central.

Luni – Marți : închis
Miercuri – Duminică: 9.00 -17.00 (orar iarnă) / 10.00 - 18.00 (orar vară)

5.5 RON, atât pentru adulți, cât și pentru copii

Calea Victoriei 12, București
021 31 58 207