Vernisajul expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”, la Muzeul Național de Istorie a României
Vernisajul expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității” a avut loc în data de 27 octombrie 2022, începând cu ora 17:00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.
Evenimentul s-a desfășurat în prezența domnului Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, a domnului Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Național de Istorie a României, a domnului Andrés Carretero Pérez, directorul general al Muzeului Național de Arheologie din Madrid, care a primit distincția Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofițer, cat. F – Promovarea Culturii, a domnului Stéphane Verger, directorul general al Muzeului Național Roman de la Roma, a domnului Carlos Barrot, arhitectul care a proiectat expoziția și a domnului Florin C. Pârlea, președintele Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României.
Conceptul expozițional
Expoziția concepută și coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, organizată sub egida Ministerului Culturii s-a realizat în colaborare și prin efortul a 45 de instituții muzeale din România și Republica Moldova.
Noi dorim să arătăm că dacii nu aparțin unui partid politic, nu aparțin unei gândiri sau ideologii anume, ci reprezintă un popor important al antichității, pe care s-a construit apoi, printr-un proces foarte complicat, o națiune care astăzi poată numele de români, continuând denumirea de Romanus din antichitate și a cărei limbă este bazată astăzi, în mare parte, pe limba latină. – a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României.
De asemenea, organizarea expoziției a fost sprijinită moral și financiar de Fundația Prietenii Muzeului de Istorie a României.
„Dacia. Ultima frontieră a romanității” este expoziția dedicată civilizaţiei geţilor şi dacilor, a celei romane precum şi a celor ale primilor migratori în acest spaţiu, de-a lungul a peste 1.400 de ani. Proiectul are la bază conceptul expozițional „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, care a fost materializat, în 2021, la prestigiosul Muzeu Național de Arheologie din Madrid. Proiectul a fost, de altfel, cea mai importantă expoziție românească de arheologie prezentată vreodată peste hotare.
Importanța expoziției și premierele pe care le-a adus realizarea sa
Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Naţional de Istorie a României a subliniat importanța expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”, prezentând câteva premiere care au fost realizate prin aceasta:
Am adunat aici vestigii din 45 de muzee din România și Republica Moldova. Este prima oară când colegii noștri de la Chișinău participă la o expoziție consacrată trecutului comun, care se organizează la București.
De asemenea, este o premieră pentru că noi am privit geto-dacii într-o continuă evoluție istorică, de la primele elemente care ne permit să vedem că din masa triburilor tracice, locuind la Nord de Dunăre, s-a întâmplat ceva care va duce mai târziu, din punct de vedere al culturii materiale, la civilizația clasică dacică. Dar i-am privit pe daci și în evoluția lor ulterioară când au fost incluși, o parte din ei, în Imperiul Roman ca provincie.
Tot pentru prima oară, i-am pus într-o expoziție și pe dacii liberi, cei care au rămas în afara, mai mult sau mai puțin, controlului roman imperial. Și perioada în care populația fostei provincii romane Dacia și populațiile dracilor liberi și alte triburi care s-au așezat aici au fost uniți într-o mare uniune și politică, dar și culturală, cunoscută sub numele de Cultura Sântana de Mureș-Cerneahov, care din punct de vedere politic reprezintă configurația triburilor gotice, dar care are care elemente din cultura dacilor liberi, din cultura sarmaților și a altor grupuri etnice.
Deopotrivă, Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii a afirmat că expoziţia este „absolut minunată” şi a apreciat că aceasta este „o expoziţie pentru public”, nu doar pentru arheologi sau istorici, încurajând, mai ales, tinerii să vină să o viziteze.
De ce Dacia la Muzeul Național de Istorie a României?
Dacă nu ne știm rădăcinile, dacă nu știm de unde venim și toate astea să le folosim pentru noi și nu împotriva cuiva, riscăm să rătăcim și să ne pierdem prezența. E normal să se întâmple expoziții și este cu adevărat special că oameni de știință s-au adunat și au gândit o expoziție pentru public. Nu există o expoziție strict dedicată oamenilor preocupați cercetării arheologice, istoricilor, ci oamenilor. […] Vom participa la eforturile de promovare pentru ca tinerii să vină să o viziteze, a adăugat Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii.
Totodată, și-a exprimat admirația pentru ceea ce face Muzeul Național de Istorie a României și Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, accentuând importanța legăturii dintre instituțiile muzeale din țară.
Expoziții de tipul acesteia ridică sprâncenele unora, apropo de titlu și conținut sau îi nedumeresc pe alții de ce este atât de important. Pentru că puțini oameni realizează că o astfel de expoziție nu stă în atracția reciprocă a artefactelor, care dintr-o dată într-o mișcare fizică oarecare se adună într-o expoziție. Ci, după părerea mea, aici se vede că lumea muzeelor din România conturează un adevărat sistem național muzeal și prin ceea ce face, aș spune, un sistem patriotic național. Este o adevărată artă a tezaurului istoric al României.
Un alt aspect esențial de cunoscut despre expoziție este faptul că reprezintă cea mai mare expoziție sintetică dedicată civilizației geților și dacilor, a celei romane precum și a celor ale primilor migratori în acest spațiu, organizată în ultimii 25 de ani.
Împreună pentru istorie. Inaugurarea oficială a Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României
În acest cadru festiv, a fost anunțată publicului și inaugurarea Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României, care a fost înființată recent, în vara anului 2022, cu scopul de a susține și promovare istoria și cultura românească. Fundația își propune să atragă sprijinul societății civile și a mediului privat, pentru a contribui la îmbogățirea patrimoniului cultural și a diseminării activității Muzeului Național de Istorie a României.
Extrem de concret, ne propunem să coagulăm o comunitate care să ajute Muzeul Național de Istorie a României, comunitate care se bazează pe societate civilă, românii din București, din România și românii de pretutindeni, a subliniat Florin C. Pârlea, Președintele Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României.
Tot prin sprijinul oferit de Fundația Prietenii Muzeului de Istorie a României, la intrarea în expoziție poate fi admirată și o lucrare de artă realizată de sculptorul basarabean Ion Bolocan. Lucrarea va putea fi văzută pe toată durata expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”.
Rădăcini comune transpuse într-o frumoasă colaborare
De asemenea, la inaugurarea-eveniment a expoziției publicul a luat parte și la o ceremonie de decorare. În semn de recunoștință și prețuire pentru contribuția adusă în promovării imaginii țării noastre în Regatul Spaniei și în consolidarea relațiilor de prietenie și colaborare bilaterale, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, i-a oferit directorului general al Muzeului Naţional de Arheologie din Madrid, Andres Carretero Perez, decoraţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, categoria F – Promovarea Culturii.
Apreciez foarte mult această distincţie, pe care o consider că se adresează nu numai mie, ci întregul personal al Muzeului Naţional de Arheologie de la Madrid. Consider că această distincţie mă face să apreciez nu numai faptul că ceea ce am făcut la Madrid este preţuit, ci şi că Guvernul României apreciază ceea ce am făcut. (…) Expoziţia a subliniat printre altele şi legăturile care au existat între Spania şi România, începând cu grecii din Marea Neagră şi trecând prin perioada romană. Expoziţia a fost importantă şi pentru faptul că a dovedit spaniolilor că românii au o istorie îndelungată şi interesantă, a subliniat Andres Carretero Perez, directorul Muzeului Național de Arheologie Madrid.
Moment de reconstituire istorică daco-romană
Un alt moment inedit și atractiv pentru public s-a realizat prin prezența celor de la Asociația Terra Dacica Aeterna – Filiala București. Aceștia au prezentat invitaților un moment de reconstituire istorică daco-romană, în care au descris elementele specifice ale echipamentului unui războinicul dac și ale unui războinic roman.
Perioada de vizitare a expoziției
Expoziția este accesibilă publicului larg și oferă o oportunitate unică de a afla și înțelege cultura și istoria acestui popor fascinant. „Dacia. Ultima frontieră a romanității” va putea fi vizitată până în luna mai 2023, de miercuri până duminică.
Program MNIR: https://www.mnir.ro/