Conferință inedită despre armele dacilor

Fundația Prietenii Muzeului de Istorie a României (PMIR), alături de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) vă invită să participați la conferința „Armele dacilor: baza Columnei lui Traian și basoreliefurile cu arme din Forul lui Traian”.

Evenimentul va avea loc vineri, 28 iunie 2024, începând cu ora 14:00, la sala Cinema a Muzeului Țăranului (Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, București)

Conferința va oferi perspective unice și detaliate despre armele dacilor și modul în care acestea sunt ilustrate pe Columna lui Traian și în Forul lui Traian. Veți putea afla direct de la experți în domeniul istoriei antice și medieval despre importanța și simbolismul acestor reprezentări în contextul istoric și cultural al epocii.

În cadrul conferinței vor lua cuvântul:

– Prof. Dr. Eugenio Polito – Specialist în istorie antică și medievală, Università degli Studi di Cassino e del Lazio Meridionale

– Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu – Manager, Muzeul Național de Istorie a României

– Dr. Virgil Ștefan Nițulescu – Manager, Muzeul Național al Țăranului Român

– Florin Pârlea – Fondator, Fundația Prietenii Muzeului de Istorie

– Ciprian Rus – Jurnalist, Formula AS

Programul conferinței:

13:45 – 14:10 – Primirea participanților

14:15 – Cuvânt de bun-venit din partea Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României, susținut de fondatorul Florin C. Pârlea

14:20 – Intervenție din partea dr. Virgil Ștefan Nițulescu, managerul Muzeului Național al Țăranului Român

14:25 – Jurnalistul Ciprian Rus îl prezintă pe invitatul special al conferinței, prof. Dr. Eugenio Polito, Università degli studi di Cassino e del Lazio Meridionale

14:35 – Prezentare susținută de dr. Ernest Oberländer – Târnoveanu, managerul Muzeului Național de Istorie a României

14:45 – 15:45 – Prezentare susținută de prof. dr. Eugenio Polito, Università degli studi di Cassino e del Lazio Meridionale

15:45 -16:00 – Pauză

16:00 – 16:30 – Sesiune Q&A

16:30 – Încheierea conferinței

Invitatul special al conferinței va fi Prof. Dr. Eugenio Polito, din cadrul Università degli studi di Cassino e del Lazio Meridionale. Profesorul Eugenio Polito vine la București, la invitația Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României și a Muzeului Național de Istorie a României, cu o prezentare cu titlul „Armele dacilor: baza Columnei lui Traian și basoreliefurile cu arme din Forul lui Traian”, rodul unor cercetări amănunțite asupra unor elemente artistice puțin cunoscute publicului din România.

Biografie Eugenio Polito

Licențiat în 1990 al Università degli studi di Cassino e del Lazio Meridionale din Florența, cu o lucrare de despre „Reliefuri cu reprezentări ale armelor în Italia romană”, apoi doctor „magna cum laudae” al Freie Universität din Berlin, cu o teză despre frizele cu arme antice, prof. dr. Eugenio Polito manifestă, în cercetările sale, un interes pentru arta greacă și romană, cu accent pe inconografia triumfală.

Cercetător universitar din 2002, iar din 2012 până azi profesor de Archeologie Clasică la Università degli Studi di Cassino e del Lazio Meridionale, Eugenio Polito a studiat, prin natura preocupărilor sale, mai multe monumente și descoperiri arheologice legate de reprezentările în arta romană ale confruntărilor daco-romane de la începutul secolului al II-lea, printre care Columna și Forul lui Traian din Roma.

Printre altele, prof. dr. Eugenio Polito studiat și „imaginea străinilor”, inclusiv a dacilor, în anumite reprezentări din epoca imperială romană sau „armele din Forurile Imperiale”.

Participarea la conferință vă oferă oportunitatea de a discuta cu istorici și de a vă întâlni cu alți pasionați de istorie și de a stabili contacte noi în domeniul academic și muzeal. Prin participarea dvs., sprijiniți inițiativele culturale și educative care promovează patrimoniul istoric al României. Pentru donații: https://pmir.org/prietenii-mnir/

Pentru asigurarea locului este nevoie de completarea formularului de înscriere și al acordului GDPR, accesând: https://t.ly/GFKkN.