Conferință publică la MNIR, dedicată expoziției „Tezaurului de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni”

 

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) organizează, alături de Fundația „Prietenii Muzeului de Istorie a României”, în data de 25 aprilie 2023, începând cu ora 16ꓽ00, un eveniment deschis publicului larg, despre uimitorul Tezaur de la Sud de Dunăre. 

Podoabele de aur din cadrul acestui ansamblu fac parte din patrimoniul Institutului Național de Arheologie cu Muzeu al Academiei Bulgare de Științe din Sofia (NAIM-BAS) și au fost descoperite de Prof. Dr. Diana Gergova, care este și invitatul special al conferinței. 

În nord-estul Bulgariei, la cca. 40 km sud de Dunăre, în regiunea Razgrad și în împrejurimile satului Sveștari, se află un ținut foarte bogat în vestigii arheologice din diverse perioade istorice. Tezaurul de la Sveștari a fost descoperit în această zonă, în noiembrie 2012, în timpul săpăturilor arheologice conduse de Institutul Național de Arheologie cu Muzeu al Academiei Bulgare de Științe din Sofia. Tezaurul provine din cea mai mare movilă funerară din zonă, cu o înălțime de peste 15 metri și un diametru de 60 de metri și se compune doar din artefacte de aur, podoabe specifice portului feminin și accesorii de harnașament, totul învelit în brocart, un material textil bogat ornamentat din care s-au păstrat mai multe fire de aur.

Doamna Prof. Dr. Diana Gergova va prezenta publicului prezent condițiile de descoperire ale Tezaurului de la Sveștari, dar și informații captivante despre obiceiurile funerare ale aristocrației tracice sud-dunărene. 

La conferință vor fi prezenți și reputați specialiști români, domnul Dr. Ernest Oberländer Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României care va lua cuvântul în deschiderea evenimentului, domnul Dr. Valeriu Sîrbu, cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și domnul Dr. Dragoș Măndescu, director adjunct al Muzeului Județean Argeș. 

Prezentările vor fi susținute în limba engleză și în limba română. Discuțiile vor fi moderate din partea MNIR de doamna Dr. Maria-Magdalena Ștefan și de doamna Dr. Rodica Oanță-Marghitu. Temele de expunere și dezbatere vor aborda arta și iconografia nord-tracică, meșteșugurile prelucrării metalelor prețioase, mormintele fastuoase, precum și începutul culturii getice. 

Accesul la conferință este liber, în limita locurilor disponibile. De asemenea, include vizitarea în regim gratuit a expozițiilor: „Tezaurul de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni”, „Tezaurul istoric” și „Dacia. Ultima frontieră a romanității”

Podoabele din cufărul de Sveștari sunt de o frumusețe rară și ilustrează povestea unei comunități puternic ierarhizate și impulsionată de excelență, dovedită prin măiestria prelucrării metalelor. Setul este compus dintr-o diademă foarte elaborată, decorată cu feline și centauride, două perechi de brățări, un inel cu reprezentarea lui Eros și peste 550 de perle, verigi sau pandantive. Dintre accesoriile harnașamentului bogat împodobit cu aur au fost depuse diferite forme de ornamente: un fruntar cu o protomă de cal, două discuri cu portretul zeiței Atena, un alt disc cu o figură feminină, probabil o menadă, două rozete mai mici, patru elemente cu decor vegetal, două piese cvadrilobate, o verigă, 44 de aplice pe care este reprezentat un bust feminin și alte 121 de aplice mai mici, semisferice. 

Prin Tezaurului de la Sveștari se dezvăluie istoria unei lumi aflate undeva la limita dintre realitate și basm, a unui spațiu care nu aparține doar unor războinici, ci descoperim și o comunitate aristocrată, o comunitate care își cinstea strămoșii și zeii și care manifesta abilități tehnice și artistice remarcabile.

Expoziția „Tezaurului de la Sveștari. Din aurul tracilor sud-dunăreni” va fi deschisă până în 25 iunie a.c. și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00, la MNIR (Calea Victoriei 12).